HTML

Friss bejegyzések

Testünk és tudatunk együttműködése meghatározza azt, hogyan élünk. Testtudatunk élesítésével önismeretünk gazdagodik. Kapcsolatba kerülünk tetsünk jelzéseivel, érzelemeinkkel és megismerjük gondolataink alakulásának módját. Változásaink nyilvánvalóak, döntéseink egyérteműek lesznek.

Friss topikok

meditáció 1.

2012.08.10. 14:44 :: morezsuzsa

A meditáció a légzés és a testtartás segítségével tisztítja gondolatainkat azáltal, hogy ezekre figyelünk! Hogyan is kezdjünk hozzá? A korábbi cikkekben leírt légzőgyakorlatok jó alapot képeznek a meditációhoz, ezeket újra olvashatod és gyakorolhatod intenzívebben. Az általam javasolt meidtációban a hasi légzést alklamazzuk. 

A testartásunkat a tükör előtt éredemes megfigyelnünk, lehetőleg egész alakot mutató tükröt használjunk. A következőképpen járjunk el: álljunk a tükör elé úgy, ahogyan vagyunk. Nem kell, hogy kihúzzuk magunkat, nem kell megváltoztatni semmit - szokás szerint. Figyeljük meg, hogyan helyezkednek el a vállaink, a kezünk feje milyen helyzetben van, a hátunk milyen alakot vesz fel, a lábfejek milyen szöget zárnak be egymással, stb... találhatsz más, számodra fontos szempontokat is. Majd ez után a vállaidat engedd lazára (segít, ha csinálsz egy laza vállkörzést, vagy méginkább megfeszíted, majd ellazítod), a gerincedet egyenesítsd ki, a fejedet picit biccentsd előre. Majd lélegezz a hasadba. közben figyelj, hogy a gerinced egyenes maradjon. Rögzítsd ezt a helyzetet! Azért, mert a meditációt nem tükör előtt kell végezned, nem lesz vizuális visszajelzés a testhelyzetedről, "csak" az érzékelésed alapján tudod eldönteni, kimozdultál-e vagy sem?

Még pár percig érdemes a tükör előtt maradnod és kipróbálni azt is, milyen, amikor hasi légzést alkalmazva tartod magad. Le is ülhetsz, törökülésbe, vagy a sarkaidra (hiszen meditációban így ülünk) és úgy is megnézheted magad.

Érdemes még az ülés megkezdése előtt elmenni mosdóba, lehalkítani a telefonod, egy korty vizet innod. Ezután keress, alakíts ki egy viszonylag csendes, rendezett, kiszellőztett helyiségben annyi helyet, ami "elég" számodra ahhoz, hogy néhány percig (vagy akár órákon át) mozdulatlanságban ülj.  A gerinced egyenes, hasi légzést gyakorolsz és ülsz. MInél inkább mozdulatlanul. Ha eszedbe jut, hogy nem hívtál fel valakit, akkor ne pattanj fel. Ugyanígy javaslom, hogy ha zsibbadást érzel a lábaidban se mozdulj. Várd meg, mi történik.

Gyakorolj minden nap!

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://morezsuzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr984705484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása