HTML

Friss bejegyzések

Testünk és tudatunk együttműködése meghatározza azt, hogyan élünk. Testtudatunk élesítésével önismeretünk gazdagodik. Kapcsolatba kerülünk tetsünk jelzéseivel, érzelemeinkkel és megismerjük gondolataink alakulásának módját. Változásaink nyilvánvalóak, döntéseink egyérteműek lesznek.

Friss topikok

légzőgyakorlat 2.

2012.08.03. 22:52 :: morezsuzsa

Az első légzőgyakorlat a figyelmünk irányításáról szólt. Három, négy napig javasoltam ennek gyakorlását, de biztos vagyok benne, hogy azóta ösztönösen odafigyelsz a légzésedre - időnként. Mit tapasztalsz? Érzed, ahogy az izmaid dolgoznak, miközben levegőt veszel, majd kifújod? Érezheted, ahogyan a gerinced kiegyenesedik, a bordáid megemelkednek majd süllyednek. Feltételezem, találtál szempontokat, amik segítik a légzésed pontos megfigyelését. Tudatosítsd, hogy ezeket, mint a saját szempontjaidat!

Második gyakorlat: hasi légzés gyakorlása. Szerintem ez egy alapgyakorlat, amit minden nap végezhetünk 4-5 percig legalább. Próbálkozzunk járás közben vagy sorban álláskor, ébredés után, elalvás előtt. Ha érezzük, hogy feszültek, fáradtak vagyunk. A hasi légzés legfonotsabb hatása, hogy megnyugtat bennünket. Oldja a feszültséget, segít az izmaink ellazításában. Komoly odafigyelést igényel, én ebben látom az erejét: eltereli a figyelmünket a gondolatainkról!

A légzőgyakorlat végrehajtása: belégzéskor a hasunkat kidomborítjuk, kilégzéskor behúzzuk. Valójában a rekeszizmunk mozog, belégzéskor lefelé (képzeljük el, hogy helyet ad a tünkbe áramló levegőnek), kilégzéskor felfelé (segítve a a tüdőnk munkáját a kilégzés elvégzéséhez). Légzés közben ügyeljünk arra, hogy gerincünk egyenes legyen! Szempontok, amik a segítenek a gerinc egyenesen tartásához: a derekunk és a nyakunk nem feszülnek, a fejünk picit előre biccent, a vállaink lazán leengedett állapotban vannak, a mellkasunk előre domborodik. Törekedj arra, hogy a levegőt mélyre "enegedd", és onnan fújd ki. Vagyis légzés közben a hasizmaid erőteljesen mozogjanak.

Megjegyzés: gyakori, hogy a légzés gyakorlásának első szakaszában a belégzéskor húzzuk be a hasunkat és kilégzéskor domborítjuk. A foglalkozásokon ezen a "fordított" mozgáson mindig meglepődnek a klienseim, de nagyon hamar ráéreznek, hogyan is kellene ezt helyesen elvégezni. Néhány légzés után már önmagukat korrigálják.

Mik a tapasztalataid? Figyeld meg a tested a hasi légzés gyakorlása közben. Lehet, hogy érdemes pár szóban leírnod a megfigyeléseidet. Kellemes gyakorlást!

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://morezsuzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr224694819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása