HTML

Friss bejegyzések

Testünk és tudatunk együttműködése meghatározza azt, hogyan élünk. Testtudatunk élesítésével önismeretünk gazdagodik. Kapcsolatba kerülünk tetsünk jelzéseivel, érzelemeinkkel és megismerjük gondolataink alakulásának módját. Változásaink nyilvánvalóak, döntéseink egyérteműek lesznek.

Friss topikok

fókuszos-gyakorlat 1.

2012.09.04. 00:27 :: morezsuzsa

Egy nagyon egyszerű gyakorlattal kezdjük a fókuszolást. Először is fontos, hogy nyugalom legyen körülötted 10-15 percig. A telefonodat is halkítsd le! Ülj le egy székre úgy, hogy talpaid a földön helyezkedjenek el. Ha lehet, ne támaszkodj a szék támlájának, kezeid a combjaidon nyugodjanak. A szemedet behunyhatod, de ez nem szükséges. Kezd el megfigyelni a testedben tapasztalható érzeteket. MEGFIGYELÉSRŐL van szó, tehát ezen kívül nem kell tenned semmit!!!! Nem szükséges változtani az adott, megtapasztalt helyzeten. Pl.: úgy érzed, az egyik válladat felhúzod, míg a másik laza helyzetben van. Ebben az esetben nem szükséges ellazítanod a feszült oldalt, hagyd úgy és térj vissza hozzá később.

Segíti a megfigyelést, ha szisztematikusan haladsz. Lehetséges irány, sorrend: a talpaid, lábszár, combok, üleped, hasad/medencéd, gerinced és a hátad, vállaid, karjaid le az ujjaidig aztán vissza a vállakhoz, nyakad, fejed, arcod, és végül a légzésed (lásd korábban a légzés megfigyeléséről szóló gyakorlatot a "légzőgyakorlat 1." leírásában).

Fontos, hogy bármit tapasztalsz, annál ne ragadj le, ne akard megváltoztani. Ha viszont megváltozik az érzet, akkor azt is hagyd. Lehetnek ismerős pontok, ahol már valamikor éreztél húzódást a vádliban, szúró fájdalom a medencéd körül, érezheted azt is, hogy "féloldalas" vagy, stb. Mindez rendben van. Nincs más dolgod, mint figyelni!

A gyakorlás a legjobb "tanító mester" a fókuszolásban is :-)

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://morezsuzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr134753732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása